KONOPLJA

Vse do prohibicije je bilo ljudem popolnoma jasno, kako vsestransko uporabna rastlina je konoplja. Iz nje so izdelovali tkanine, vrvi, zdravila, papir, hrano itd. V obdobju po prohibiciji in demonizaciji KONOPLJE pa smo nekako pozabili na resnično vrednost te rastline - postala je sinonim za vse prepovedane droge in vstopnica v svet "trših" drog, kot so opiati. Ali je res tako? V tem članku bi rad obudil starodavno modrost o konoplji, združeno s sodobnim znanjem, in bralcem pomagal ponovno odkriti le nekaj izmed tisočerih rab te izjemno koristne rastline.

Pravijo, da je dandanes mogoče konopljo uporabiti za več kot 50,000 različnih proizvodov. Celotnega seznama na žalost nisem našel, vendar si boste ob spodaj omenjenih stvareh gotovo zlahka predstavljali skoraj neomejene možnosti predelave KONOPLJE v končne proizvode. Poglejmo si le nekaj možnosti predelave KONOPLJE.

Biogoriva: iz KONOPLJE je mogoče izdelati biogoriva, ki bi zmanjšala ali nadomestila fosilna goriva, prispevala k čistejšemu zraku in okolju ter očistila tla radioaktivnosti, saj KONOPLJA čisti prst. Iz biomase KONOPLJE je mogoče izdelati biodizel, metanol in metan. Biodizel vsebuje 11% kisika in je brez žvepla, zato ne proizvaja žveplenega smoga in kislega dežja.
Plastika iz KONOPLJE je biorazgradljiva in bi nadomestila sedanjo plastiko in pločevino. Fordov prvi avtomobil je imel karoserijo iz konopljine plastike, ki je lažja in 10x bolj odporna kot pločevina. Sliši se smešno, a lahko bi rekli, da bi avtomobile "gojili" na poljih.

Papir iz KONOPLJE bi korenito zmanjšal krčenje gozdov. Papir iz KONOPLJE je neprimerno bolj kvaliteten. Vrh tega ni treba čakati 20 let, da iz rastline dobimo novo pulpo (KONOPLJA raste izredno hitro). Konopljino pulpo je mogoče reciklirati 8x, drevesno pa le 3x. Za izdelavo konopljinega papirja je potrebno manj kemikalij kot za papir iz lesa. Papir iz KONOPLJE so izumili Kitajci okoli leta 100 p.n.š, malo kasneje pa se je pojavil tudi drugje po svetu. Leta 1150 so muslimani izumili prvi mlin za papir, ki je prideloval konopljin papir. Konopljin papir je tako prevladoval okrog 700 let po svetu, nakar ga je začel nadomeščati papir iz lesne pulpe.
Semena lahko služijo kot bogato in kvalitetno krmilo za živino. Lahko jih uporabimo tudi za človeško prehrano (olje, moka itd.), saj so bogata z esencialnimi aminokislinami, lahko prebavljivimi beljakovinami, maščobnimi kislinami, vitaminom E in minerali. V nasprotju s sojinimi semeni, KONOPLJINA SEMENA ne vsebujejo fitične kisline, ki preprečuje absorpcijo mineralov. Več...
Asfalt iz konopljinih vlaken je bolj odporen; ceste bi lahko zdržale desetletja več od sedanjih.
Kisik: zaradi obsežnega gojenja bi polja KONOPLJE prispevala k proizvodnji kisika in vezala ogljikov dioksid v prst. 1 ar KONOPLJE proizvede več kisika kot 25 arov gozda. Veliko sodobnih poslovnih in upravnih stavb ima ravne strehe, kjer bi lahko postavili tople grede ali vrtove s konopljo, ki bi čistila zrak v mestih.
Preprečevanje erozije in bogatene prsti: konopljine korenine imajo precej velik premer (max. 2 m), zato bi dobro preprečevale odnašanje rodovitne prsti. Pri žetju KONOPLJE korenine običajno pustimo v zemlji in služijo kot dobro gnojilo in večajo organsko maso prsti. Zaradi gostega in razvejanega koreninskega sistema, nasadi KONOPLJE zadušijo invazivne plevele in zemljo napravijo spet orno (West, D.P.). KONOPLJA je bolj odporna na škodljivce, zato ni potrebe po uporabi pesticidov.
Zdravila: indijska KONOPLJA (vrsta, ki vsebuje psihoaktivne snovi) je izjemna rastlina.
Osebna nega: proizvodi za osebno nego in higieno iz KONOPLJE so čudoviti. Doma imam naravni balzam za ustnice iz KONOPLJE, ki je neprimerno boljši od katerihkoli drugih, ki sem jih preizkusil do sedaj.
Tekstil: blago iz KONOPLJE je ena izmed najbolj trpežnih naravnih tkanin. V starih časih je bilo mnogo tkanin narejenih iz KONOPLJE. Bombažne tkanine so imeli za manj kvalitetne in cenene. Tkanine iz KONOPLJE so 100% razgradljive in okolju prijazne. Izmed naravnih tkanin ima blago iz KONOPLJE največjo kapaciteto ohranjanja toplote, zato se dobro obnese pri oblačilih za hladne dni.
Gradbeni materiali: iz KONOPLJE je mogoče izdelati "cement", iverne plošče, izolacijske obloge, vrvi, barve, lake, opeke, talne obloge, vodovodne pipe ipd.
Ohranitev kmetijstva in finančna injekcija v državno blagajno: za predhodno omenjene proizvode bi morali konopljo množično gojiti, za kar bi se ustvarila nova delovna mesta, kmetijstvo bi dobilo vzpodbudo, država pa bi dobila denar od davkov in dajatev. KONOPLJA proizvede ogromno biomase, veliko več kot drevesa, bombaž ipd. industrijske rastline. 1 ar KONOPLJE proizvede približno 10 ton biomase v 90-120 dneh. KONOPLJA je genetsko zelo prilagodljiva, zato je mogoče ustvariti sorte, ki dobro uspevajo tudi v hladnejših podnebjih. To je že uspelo nekaterim gojiteljem indijske KONOPLJE.
Turizem: človeštvo marihuano že tisočletja uporablja v rekreativne namene (družbeni lubrikant, razvedrilo, blaženje stresa, povečane čutne zaznave itd.), zato bi "coffee shopi" ali lokali, kjer je dovoljena prosta uporaba marihuane, privabljali turiste in polnili občinske blagajne. Neodvisne znanstvene raziskave so velikokrat potrdile, da je marihuana v rekreativni obliki neprimerno manj škodljiva in nevarna kot sta tobak in alkohol.
Duhovnost: uporaba marihuane v duhovne in verske namene je stara toliko kot človeštvo. Nekateri izmed učinkov marihuane na um v duhovnem kontekstu so: evforija, občutek sreče, občutek povezanosti z drugimi bitji in z naravo ali kozmosom, nenasilje, sproščenost, mistična izkustva, povečane čutne zaznave (zvoki, okusi, otip, vid ...) itd. Marihuana se v duhovnem kontekstu pojavlja pri obredih nekaterih hindujskih ločin, občasno tudi v nekaterih tantričnih besedilih vadžrajana budizma, pri številnih afriških plemenih, v nekaterih ezoteričnih islamskih sektah, v rastafarijanstvu, v kitajskih tradicijah kot je tao in drugih.

Tako velik preobrat se v družbi, industriji in v politiki ne more zgoditi čez noč, vendar kljub temu menim, da je skrajni čas, da začnemo živeti bolj odgovorno do planeta. Naravne vire trošimo hitreje kot se lahko obnavljajo, prebivalstvo se nenehno veča, svet se utaplja v plastiki in v drugih za okolje škodljivih umetnih materialih ... KONOPLJA ni odgovor za vse tegobe človeštva, vendar nudi široko paleto okolju in ljudem prijaznih alternativ, ki lahko v kombinaciji z drugimi trajnostnimi metodami razvoja vodijo človeštvo v bolj svetlo prihodnost. Svet lahko začnemo spreminjati, tako kot vedno, pri sebi. Ko se ustvari kritična masa izobraženih ljudi, se začnejo dogajati spremembe tudi na družbeni ravni.

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Prijava   |   Kazalo strani
© 2015 -  Vse pravice pridržane.  
  PartnerjiZacetek.siIzdelava spletnih strani

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

V REDU