ČLANKI O KONOPLJI IN KONOPLJINEM OLJU

Pridelava industrijske konoplje postaja ena od pomembnih gospodarskih dejavnosti pri nas. V Sloveniji se gojenje te konoplje v zadnjih nekaj letih hitro širi. Lani je bilo prijavljenih 540 hektarov površin, za letos pa se omenja številka okoli 1000 hektarov.

 Z letošnjim letom se dovoljuje uporaba industrijske konoplje tudi za pridelavo hrane in pijače, npr. pekovske izdelke ali čaje. V pravilniku je namreč zapisano, da se industrijska konoplja lahko goji za namen pridelave semena za nadaljnje razmnoževanje, za proizvodnjo hrane in pijač, za pridobivanje substanc za kozmetične namene, za pridelavo vlaken, za krmo živali in za druge industrijske namene.

Po besedah univ. dipl. inž. zoot. Andreje Marguč Kavc, terenske kmetijske svetovalke na KGZ Slovenske Konjice, se z gojenjem industrijske konoplje na Konjiškem ukvarja le Karel Iršič iz Bezine, ki ima svojo ekološko kmetijo Iršič-Meglič na Stenici pri Vitanju. Obiskali smo ga in povedal nam je, da industrijsko konopljo, skupaj s sinom gojita že drugo leto zapored.

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Prijava   |   Kazalo strani
© 2015 -  Vse pravice pridržane.  
  PartnerjiZacetek.siIzdelava spletnih strani

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

V REDU