ČLANKI O KONOPLJI IN KONOPLJINEM OLJU

Društvo Onej je v okviru sejma Narava - zdravje danes pripravilo okroglo mizo o konoplji v svetu in Sloveniji.
Njenega začetka se je udeležila tudi poslanka ZL Violeta Tomič, ki je poudarila, da se v poslanski skupini zavzemajo za legalizacijo konoplje v zdravstvene in rekreativne namene. Zato o tem pripravljajo tudi predlog zakona.


Tomičeva je dejala, da zagovarja sajenje in predelavo konoplje. Kot je poudarila, verjame, da bi industrija in gospodarstvo lažje živela, če konoplja ne bi bila stigmatizirana.
Zdravniki ne morejo napisati recepta za konopljo
Dušan Nolimal z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je pojasnil, da zdravniki pri nas ne morejo napisati recepta za konopljo, lahko pa po letošnji spremembi uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog napišejo recept za kanabinoide. Teh se v Sloveniji po njegovih navedbah ne da dobiti.
Poleg THC je v konoplji več kot 68 kanabinoidov in 420 dodatnih snovi s terapevtskim potencialom. Šele medsebojno dopolnjevanje različnih izvlečkov zagotavlja optimalni terapevtski učinek.
Tako je po novem dovoljen psihoaktivni THC, ki pa mu manjka izravnalni učinek CBD, ki ga je moč najti v rastlini. Dovoljeni THC po njegovih besedah sodi med najbolj psihoaktivne kanabinoide, ki ima dokazano več neugodnih stranskih učinkov kot rastlina konoplja.
Konoplja ena najbolj varnih rastlin za zdravljenje
Novejše raziskave odkrivajo posamezne terapevtske učinkovine v konoplji in potrjujejo, da ima pozitivne učinke pri raznih boleznih, je pojasnil Nolimal. Poleg tega dokazujejo, da je konoplja ena najbolj varnih rastlin za zdravljenje. Ob tem je zatrdil, da je razlog, da je rastlina konoplja za medicinske namene pri nas še vedno prepovedana, političen.
Nolimal je še poudaril, da niso za prepoved in legalizacijo konoplje, ampak za regulacijo, da bi jo bolniki lahko dobili kot zdravilo. To predpostavlja tudi boljši nadzor oziroma neko institucijo, ki bi uporabo konoplje regulirala.
Milan Krek, ki na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pokriva področje drog, je dejal, da so se nedavno pogovarjali z javno agencijo za zdravila, ki se trudi vzpostaviti mehanizme, da bi zdravila s THC prišla v slovenski prostor. Problem vidi v tem, da je slovensko tržišče zdravil majhno in ponudnikom nezanimivo. Do prihoda teh zdravil pa si prizadevajo, da bi bil njihov nakup v tujini povrnjen s strani zdravstvenega zavarovanja, je dodal Krek.
Vir: http://www.primorske.si/Novice/Slovenija/ZL-za-legalizacijo-konoplje-

 

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

Prijava   |   Kazalo strani
© 2015 -  Vse pravice pridržane.  
  PartnerjiZacetek.siIzdelava spletnih strani

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

V REDU